2017 kunstschilder Rein Mulder Hoofddorp

KUNSTSCHILDER REIN MULDER 1955 GEB; AMSTERDAM

 

 

SONY DSC

Ik ben Rein Mulder geboren 1955 in Amsterdam, zoon van een fotograaf en reclame tekenaar en zeefdrukker.
Schilder al op vanaf dat ik jong was en doe dat nu ik ouder ben meer.
Meer tijd en ingeschreven in Hoofddorp waar ik sinds 2000 woon.
Sta ingeschreven als kunstenaar Bij Pier K IkToon De Meerse kunst en cultuur projectleider Eric Waerts.
Mijn schilderijen gaan zonder winst de deur uit Talens verf en mooi satijn vernis afgelakt.
Maand zomer kunst door Hoofddorp workshops geven vrijwillig voor jeugd en ouderen die niet op vakantie gaan.
Er word gedanst ,foto’s gemaakt, zangkoren het hele programma kunt u bij PIER K halen.
Voor alle activiteiten in de zomer.
2017 expositie schouwburg De Meerse Het Van Gogh doek wat ik won in 125 finalisten Breda ’s Museum en geschonken aan Directeur De Meerse komt te hangen op haar kamer.
Het doek waarmee ik in 2015    4 werd in publiek prijs 125 inspiraties op Van Gogh hebben twee maanden gehangen in Breda’ s Museum met een mooie winnaar.
Zelf ik stond versteld van het geweldige mooie werk daar voelde ik me een hele kleine kunstschilder bij maar na wat woorden gewisseld te hebben is de man echt super, zelfs in Japan gewerkt.
Toch ben ik ik erg trots er bij te zijn als finalist 125 variaties op Van Gogh in het jaar Van Gogh 125 jaar zou zijn  geworden.
Denk ook dat ik hierbij Pier-K De Meerse Hoofddorp een compliment moet maken daar kreeg ik het platvorm om mezelf te ontplooien.
Nu heet het ikToon Pier-K De Meerse met als drijvende kracht Eric Waerts met elk jaar weer een groep jonge mensen die zich ook ontplooien in de maatschappij.
Nu beginnen de voorbereidingen al in 2018 voor de kunstmaand voor ikToon verheug me enorm.
Na tweede jaar memoires uitgegeven 2 de boek van onze familie ben geen schrijver maar mijn vader en Opa lieten hun memoires achter.
Pakkend. Mijn vaders boek Amsterdamse jongen in oorlogstijd>1940-1945  boek geworden had toch meer inpakt op me dan ik had verwacht uit 2016.
Dit jaar memoires van mijn Opa uit  als boek De Dodendraad die liep als grens tussen België en Nederland WO1 1914-1918 wij waren neutraal.
Nu heb ik om te ontspannen wel wat doeken gemaakt maar uit je verleden zoals bij mij kwam er veel dingen bij kijken wat vooral op me gevoel veel deed.

1: Anutosh’ werk zonder titel toont een goed geschilderde boom in een nachtelijk landschap. Hij deelt daarmee de liefde voor de bomen en de nocturne van Van Gogh. Maar de boom vertoont ook compositorisch sterke overeenkomsten met het beroemde schilderijtje van de bloeiende amandelbloesem dat Vincent maakte bij de geboorte van Theo’s zoon. Het werk is sterk, zowel compositorisch en technisch als in zijn kleurstelling. Met een overtuigend en krachtig beeld op groot formaat en bijzondere experimenten met materiaal die ook door Vincent niet geschuwd werden. Het werk is geschilderd met Van Gogh in de aderen zonder Van Gogh na te schilderen.

2: Vloed van Dirk d’Hoins. Deze kunstenaar heeft misschien wel het best gekeken naar de techniek van Vincent en die ook begrepen. Met de witte onderschildering in reliëf, waarover heen de compositie van de korenvelden van Vincent zeer tekenachtig is aangebracht. De tekenachtigheid is zeer eigen en heeft op allerlei manieren een relatie met het werk van Van Gogh.

3: Hannie van Wanrooij’s If Vincent was still here… scoorde hoog bij de jury vanwege de eigentijdse interpretatie met het merchandise-overhemd, en de starrynight-tatoo. Een heuse Vincent –the-selfkicker. Geschilderd met een vette satirische knipoog naar verschillende stijlkenmerken van Van Gogh, een mooie kop, goeie argwanende blik en toch een duidelijk eigen handschrift.

4: Het aardappeletertje van Anouk Slegers is een vreemde eend in de bijt. En wordt daarmee door de jury als een verademing ervaren in het geheel van inzendingen. Het is een bijzonder werk met een sterke eigenheid die schatplichtig is aan de 17e eeuwse schilderkunst. Vincent’s aardappel wordt hier vormgegeven als de proeve van bekwaamheid die een geschilde citroen in de gouden eeuw was. Veel aandacht voor textuur. Maar: behalve het grapje met de frietzak en de aardappel heeft het werk inhoudelijk en stilistisch toch te weinig te maken met Van Gogh.

5: Hens Runhaar’s Vervallen schuur in veld met maïsstoppels, scoorde goed op de digitale stemming. De aandacht waarmee het stoppelveld in de voorgrond mooi scherp vorm krijgt in de vette grond in een subtiel spel met de voren en het blauwe water. Die scherpte en het feit dat het geheel tegelijkertijd toch plat blijft, oogst veel bewondering bij de jury. De schuur is prachtig dramatisch weggezakt. Echter: bij het bekijken van het echte doek, doen de bomen en de lucht, die wat braaf en obligaat geschilderd zijn, afbreuk aan de kracht van het geheel.

6: Bare tree with shade van Sanneke Griepink is mooi van kleur en schildertechniek. De jury vind het gewaagd dat de maker een compositie met boomwortels, een thema dat we kennen van Vincents laatste doeken, in staand formaat heeft aangepakt. Maar daarmee wringt er ook iets in de compositie, de schaduw van de bladeren (Bare tree?) en de boomwortels blijven teveel afzonderlijke delen in het werk. Het kleurpalet is mooi en consequent toegepast. De blauw- en paarstinten komen dicht bij het oorspronkelijke werk van Van Gogh zoals we dat recentelijk uit onderzoek kennen. Want de paarstinten zijn in de schilderijen van Vincent nogal teruggelopen.

De Brabantse stad Breda heeft een rijke geschiedenis. In het Breda’s Museum zie je de kunst- en cultuurgeschiedenis van Breda en omgeving én die van het Bisdom Breda. Het museum bestaat uit vier locaties. De hoofdlocatie is de voormalige Chassékazerne. In dit stijlvolle oude pand, gebouwd in 1899, sliepen vroeger de soldaten, maar is tegenwoordig een indrukwekkende collectie te bekijken. Je ziet hier schilderijen, religieuze voorwerpen, historische stukken, keramiek, oud speelgoed, textiel en foto’s. Het museum heeft een hele grote collectie en verspreid over de vier locaties van het museum ontdek je steeds een stukje meer van Breda. De andere locaties zijn in de Grote Kerk van Breda, aan het Begijnhof en de Buitenpost Holland Casino. Het Begijnhof Museum laat de leefwereld van de begijnen zien en in de Grote Kerk bekijk je de oorspronkelijke collectie devote kunst. Behalve de kunst uit vroeger tijden zijn er in het Breda’s Museum ook tentoonstellingen van hedendaagse kunst en fotografie. Zo is er het tweejaarlijks festival Breda Photo, waarvan het Breda’s Museum het middelpunt vormt. Voor de kinderen is het Breda’s Museum ook een leuk dagje uit. Er zijn verschillende kindertentoonstellingen, met thema’s als de Tachtigjarige Oorlog en de Beeldenstorm. Zo steken ze ook nog wat op van een dagje uit!

Breda’s Museum

 

Erik Waerts Pier-K Hoofddorp

SONY DSC

 

Eén reactie

  1. Ik ben Rein Mulder geboren 1955 in Amsterdam, zoon van een fotograaf en reclame tekenaar en zeefdrukker.
    Schilder al op vanaf dat ik jong was en doe dat nu ik ouder ben meer.
    Meer tijd en ingeschreven in Hoofddorp waar ik sinds 2000 woon.
    Sta ingeschreven als kunstenaar Bij Pier K IkToon De Meerse kunst en cultuur projectleider Eric Waerts.
    Mijn schilderijen gaan zonder winst de deur uit Talens verf en mooi satijn vernis afgelakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *