Amsterdam tijdens oorlogstijd boek krijgt koninklijk tint

Boek Krijgt koninklijke brief en boek 2017 in Koninklijke Bibliotheek opgenomen.
Memoires onze Opa Antoni Mulder lag 70 jaar in kast

Regionale gedenkboeken 523     Rein Mulder 1940-1945
Spannend en Historisch.
Auteur Rein Mulder oorlogsboek heeft niks met de kookboeken op het web met alle respect.

Boek > Amsterdamse jongen in oorlogstijd

Rein Mulder junior 1927-2007 op Amerikaans slagschip in Chelsea pier New York. 1995

 

523 Regionale gedenkboeken  bij opgenomen

BOEK DOOR KONINKLIJK HUIS BEWONDERD EN WARME BRIEF ONTVANGEN VAN KONING  EN KONINGIN.
BOEK OPGENOMEN IN KONINKLIJKE BIBLIOTHEEK VOOR EEUWIG.

OOK VERZETSMUSEUM AMSTERDAM TE BEKIJKEN MET KONINKLIJK SCHRIJVEN VOOR SCHOLEN EN WERKSTUKKEN.
70 MILJOEN MENSEN VONDEN DE DOOD 1940-1945 IN JAPAN WERDEN 10 JAAR NA DE OORLOG NOG KINDEREN ONGELUKKIG GEBOREN DOOR ATOOMBOMMEN.

Broodje fine zilver uit Canada herdenking bij het boek zijn er maar 2000 van geslagen regering voor  Canada en Veteranen zo trots via Directeur  edel collecties in Nederland bij diverse mensen terecht gekomen.
Ook  1 voor bij het boek mijn vader door Canadese bevrijd lees het boek Amsterdamse jongen in oorlogstijd.
Waardering groot voor pakkend boek. Amsterdamse jongen in oorlogstijd: Boek Rein Mulder 1927-2007  Nabij productie uitgeverij.

  Gouden verzetsmunt Wilhelmina                                                       Canadese Zilveren bare 150

Als kinderen van Rein Mulder 1927-2007 hebben wij het script uitgegeven bij uitgeverij Nabij Producties Nijkerk.

Amsterdamse jongen in oorlogstijd 1940-1945 titel boek goed voor scholen over honger en oorlogstijd Amsterdam en aan de IJssel Deventer.
In 2016 kwam pakkende boek pas uit in boek vorm.
Koninklijke warme brief gehad van paleis Noordeinde en boek is opgenomen in Koninklijke Bibliotheek en Verzetsmuseum Amsterdam.
Boek is ook in verzetsmuseum te bekijken met koninklijke brief een prima plek om voor school werkstuk te maken over barre tijd.
Ook is hij al op CD te beluisteren.
Auteur Rein Mulder 1927-2007 had zijn oorlogstijd ervaringen en de vlucht met. zijn broer Ton Mulder uit de stad met invallen net voor hongerwinter op papier gezet.
Het was een hele zware tijd voor velen leed was niet te overzien door de wereld heen er vielen ook 70 miljoen doden en daarna nog jaren mensen van de atoombommen  in Japan.
Wij als familie hebben deze parel in erfenis aangepakt om door rassenhaat een wereldoorlog begon en dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Oom Ton Mulder 1924-2002 die zich zodra oosten Nederland vrij was bij Canadese leger zich aanmelden als tolk en verkenner rang sergeant.
Kende omgeving goed sprak goed Duits.
Trots om een oom te hebben die zo heldhaftig was.
Zo waren natuurlijk vele helden ook de boeren aan de IJssel Panhuis die Britse soldaten over roeide in de nacht.
Ton en Rein Mulder zaten bij Hengforden pal aan Deventer aan de IJssel ondergedoken.

Wijlen oom Ton Mulder na de oorlog Directeur PEN Velsen in Canadese leger in verzet tegen de Duitsers.
Alles staat geschreven in boen Rein Mulder zijn broer 1927-2007 broers uit Amsterdam oost waar zij vluchten voor de Duitsers.
Lees dit pakkende boek memoires Rein Mulder 1927-2007. Koninklijke Bibliotheek, Verzetsmuseum Amsterdam met Koninklijke brief.

 Watergraafsmeer

Al eerder verscheen er een stuk uit het manuscript van Rein Mulder – geboren in 1927- op de website. Het manuscript is inmiddels in boekvorm verschenen en om problemen met auteursrechten te voorkomen is nu gekozen om zijn zoon te interviewen opdat het verhaal niet verloren gaat.

Rein Mulder, zoon van de schrijver, herinnert zich goed dat zijn vader rond 1990 een mooie map kocht bij Gebroeders Winter om zijn aantekeningen over zijn oorlogservaringen te bewaren. Hij was een stille, introverte man, moeilijk te benaderen over zijn persoonlijke ervaringen en het kostte hem slapeloze nachten om zijn herinneringen op te schrijven. Toch wilde hij zijn verhaal vast leggen, hij hoopte ook dat het eens uitgegeven zou worden , om zijn nabestaanden en anderen op het hart te drukken:waak voor rassenhaat, wees verdraagzaam !

Rein woonde aan het begin van de oorlog in de Laplacestraat, zijn vader was hoofd douanier en droeg een indrukwekkend uniform. Dat is hem later in de oorlog goed van pas gekomen, geen Duitser durfde hem zijn fiets af te pakken.
Ondanks een verbod van zijn vader ging Rein toch kijken naar de intocht van de Duitsers over de Middenweg en verbaasde zich er over dat sommige mensen de soldaten bloemen toewierpen.
In het begin van de bezetting merkte Rein vooral dat hij niet naar school kon: tussen Galileiplantsoen en Copernicusstraat waren wel 6 scholen, die in gebruik werden genomen als kazerne, en ook de HBS die Rein bezocht – aan de Mauritskade – werd gevorderd voor de soldaten. Rein vond dat helemaal niet erg, hij had nu volop de tijd om op straat te spelen. Lang duurde dat niet, begin 1941 werd de HBS ingekwartierd bij het Vossiusgymnasium, in de ochtenduren gingen de gymnasiasten naar school en ’s middags de HBS leerlingen, dat werd om de twee weken gewisseld.

Langzamerhand begon er echter meer te veranderen: vrijheden werden beperkt, verduistering van de ramen werd verplicht, mensen werden opgepakt en weggevoerd en het voedsel werd minder. Rein had 2 oudere broers die gevaar liepen om gedwongen te werk gesteld te worden, zelf was hij nog te jong daarvoor en kon zich betrekkelijk vrij bewegen. Bij het vorderen van de oorlog, speelde een gedeelte van de luchtoorlog tussen Duitsland en de geallieerden zich af boven Amsterdam. Vanaf de bovenste verdieping in de Laplacestraat konden Rein en zijn broers ’s nachts de zoeklichten aan de Zuiderzeedijk zien en hoorden ze de Lancasters overkomen. Overdag zocht de jeugd de granaatscherven die op de straat waren terecht gekomen en flarden aluminium die de vliegtuigen hadden afgeworpen om de Duitse radar te ontregelen.
Tussen de Middenweg en het Amstelstation stelden de Duitsers hun luchtafweergeschut op, overspannen met een camouflagenet.

Inmiddels was ook bepaald dat na 8 uur ’s avonds niemand meer op straat mocht komen, ondanks de zware straffen die op overtreding van dat gebod stonden ging de familie toch geregeld ’s avonds de straat op. Het was aardedonker en Duitse soldaten kon je al van verre horen aankomen vanwege hun met ijzer beslagen laarzen. Andere mensen ’s avonds bezoeken bood nog enig vertier, vooral als die mensen stiekem nog een radio hadden. Thuis was er niet veel te doen, er was geen licht meer, dus verveling troef.

Lees verder:
https://geheugenvanoost.amsterdam/page/24678

 

Kinderen Rein Mulder 1927-2007  geven script na vele jaren in boek vorm uit en slaat enorm aan.
Bovenste stuk geheugen van oost door mevrouw Karpe opgezet.
Geheugen van oost ook een boek overhandigd.

Zoon Rein Mulder 1927-2007.     Rein Mulder junior 1955 geboren en getogen Amsterdammer. www.reinmulder.com

Eén reactie

 1. Als kinderen van Rein Mulder 1927-2007 hebben wij het script uitgegeven bij uitgeverij Nabij Producties Nijkerk.
  Amsterdamse jongen in oorlogstijd 1940-1945 titel boek goed voor scholen over honger en oorlogstijd Amsterdam en aan de IJssel Deventer.
  In 2016 kwam pakkende boek pas uit in boek vorm.
  Koninklijke warme brief gehad van paleis Noordeinde en boek is opgenomen in Koninklijke Bibliotheek en Verzetsmuseum Amsterdam.
  Boek is ook in verzetsmuseum te bekijken met koninklijke brief een prima plek om voor school werkstuk te maken over barre tijd.
  Ook is hij al op CD te beluisteren.
  Auteur Rein Mulder 1927-2007 had zijn oorlogstijd ervaringen en de vlucht met. zijn broer Ton Mulder uit de stad met invallen net voor hongerwinter op papier gezet.
  Het was een hele zware tijd voor velen leed was niet te overzien door de wereld heen er vielen ook 70 miljoen doden en daarna nog jaren mensen van de atoombommen in Japan.
  Wij als familie hebben deze parel in erfenis aangepakt om door rassenhaat een wereldoorlog begon en dat zoiets nooit meer mag gebeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *