REIN MULDER LIET VERHAAL MET EEN BOODSCHAP ACHTER.

REIN MULDER LIET VERHAAL MET EEN BOODSCHAP ACHTER.

13076721_489717374545745_2252745778507286936_nBrief koninklijkhuisthuis_in_de_watergraafsmeer_het_galileiplantsoen-jpgc5f37bed3f2dfb372904d7cc74e705fdimagesimagekoning-trots-continuiteit-en-verandering-koningsdag

REIN MULDER LIET VERHAAL MET EEN BOODSCHAP ACHTER.
Watergraafsmeer AMSTERDAM OOST
Rein Mulder 1927-2007 Watergraafsmeer Amsterdam te voet naar oosten van het land te voet gewapend met pot bonen.
Script na 70 jaar in boek vorm, NABIJ PRODUCTIE NIJKERK

Op 5-10-2016 mooi dat het boek zoveel aandacht krijgt ook van het koninklijk huis en opgenomen in KB collectie.
Dus voor EEUWIG BEWAARD ! een bedankje literatuurplein.
Ook nu op CD voor gehandicapten.

Recensie(s)
Een jongen opgegroeid in de Amsterdamse Watergraafsmeer beschrijft zijn ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, met nadruk op de in Hengforden bij Olst beleefde hongerwinter. Hij vertelt hoe na de capitulatie van Nederland op 15 mei 1940 de oorlog het dagelijks leven ging beïnvloeden: avondklok, verduistering, gebrek aan elektriciteit/gas, voedsel op de bon. Vanwege de grote schaarste besluiten hij en zijn broer in november 1944 naar familie in Olst te gaan, waar genoeg is. Via de familie komen ze terecht bij boeren in het gehucht Hengforden aan de IJssel en worden er knecht. Als het front naar het noordoosten opschuift, komen ze in april 1945 in de frontlinie terecht, maar maken de bevrijding mee. De fotograaf (1927-2007) schreef zijn oorlogservaringen op in 1948, werkte ze uit in 1993 en pas na zijn dood werden ze door de oudste zoon gevonden. Zijn verslag geeft een goed beeld van hongerwinter 1944-45, maar vooral van de laatste oorlogsfase, toen de frontlinie naar Deventer opschoof. Daardoor vooral boeiend voor de regio Deventer. Omslagfoto in kleur van Britse bommenwerpers en pasfoto van auteur.

Drs. Madelon de Swart bron Bol.com

13076721_489717374545745_2252745778507286936_nMijn vader Rein Mulder 1927-2007images20160530_153046image

REIN MULDER LIET VERHAAL MET EEN BOODSCHAP ACHTER.

Titel boek Rein Mulder 1927-2007: Amsterdamse jongens in oorlogstijd 1940-1945
Nabij Producties Nijkerk M.Roodbeen.

Compliment literatuurplein boek voor altijd vereeuwigd Koningshuis.
Ook is het boek op CD voor gehandicapten blinden en doven op CD uit slechtziende.
Gisteren Door Nabij Productie mail gehad. geweldig voor ouderen en veteranen.

Script Rein Mulder 1927-2007 na 70 jaar uit als pakkend boek.
Kinderen van Rein Mulder 2016 mei geven boek uit mei pakkend boek.

Jongen uit de Watergraafsmeer in Oorlogstijd
Ik ben fan
1940 – 1945 /
Al eerder verscheen er een stuk uit het manuscript van Rein Mulder – geboren in 1927- op de website. Het manuscript is inmiddels in boekvorm verschenen en om problemen met auteursrechten te voorkomen is nu gekozen om zijn zoon te interviewen opdat het verhaal niet verloren gaat.

Rein Mulder, zoon van de schrijver, herinnert zich goed dat zijn vader rond 1990 een mooie map kocht bij Gebroeders Winter om zijn aantekeningen over zijn oorlogservaringen te bewaren. Hij was een stille, introverte man, moeilijk te benaderen over zijn persoonlijke ervaringen en het kostte hem slapeloze nachten om zijn herinneringen op te schrijven. Toch wilde hij zijn verhaal vast leggen, hij hoopte ook dat het eens uitgegeven zou worden , om zijn nabestaanden en anderen op het hart te drukken:waak voor rassenhaat, wees verdraagzaam !

Rein woonde aan het begin van de oorlog in de Laplacestraat, zijn vader was hoofd douanier en droeg een indrukwekkend uniform. Dat is hem later in de oorlog goed van pas gekomen, geen Duitser durfde hem zijn fiets af te pakken.
Ondanks een verbod van zijn vader ging Rein toch kijken naar de intocht van de Duitsers over de Middenweg en verbaasde zich er over dat sommige mensen de soldaten bloemen toewierpen.
In het begin van de bezetting merkte Rein vooral dat hij niet naar school kon: tussen Galileiplantsoen en Copernicusstraat waren wel 6 scholen, die in gebruik werden genomen als kazerne, en ook de HBS die Rein bezocht – aan de Mauritskade – werd gevorderd voor de soldaten. Rein vond dat helemaal niet erg, hij had nu volop de tijd om op straat te spelen. Lang duurde dat niet, begin 1941 werd de HBS ingekwartierd bij het Vossiusgymnasium, in de ochtenduren gingen de gymnasiasten naar school en ’s middags de HBS leerlingen, dat werd om de twee weken gewisseld.

Langzamerhand begon er echter meer te veranderen: vrijheden werden beperkt, verduistering van de ramen werd verplicht, mensen werden opgepakt en weggevoerd en het voedsel werd minder. Rein had 2 oudere broers die gevaar liepen om gedwongen te werk gesteld te worden, zelf was hij nog te jong daarvoor en kon zich betrekkelijk vrij bewegen. Bij het vorderen van de oorlog, speelde een gedeelte van de luchtoorlog tussen Duitsland en de geallieerden zich af boven Amsterdam. Vanaf de bovenste verdieping in de Laplacestraat konden Rein en zijn broers ’s nachts de zoeklichten aan de Zuiderzeedijk zien en hoorden ze de Lancasters overkomen. Overdag zocht de jeugd de granaatscherven die op de straat waren terecht gekomen en flarden aluminium die de vliegtuigen hadden afgeworpen om de Duitse radar te ontregelen.
Tussen de Middenweg en het Amstelstation stelden de Duitsers hun luchtafweergeschut op, overspannen met een camouflagenet.

Inmiddels was ook bepaald dat na 8 uur ’s avonds niemand meer op straat mocht komen, ondanks de zware straffen die op overtreding van dat gebod stonden ging de familie toch geregeld ’s avonds de straat op. Het was aardedonker en Duitse soldaten kon je al van verre horen aankomen vanwege hun met ijzer beslagen laarzen. Andere mensen ’s avonds bezoeken bood nog enig vertier, vooral als die mensen stiekem nog een radio hadden. Thuis was er niet veel te doen, er was geen licht meer, dus verveling troef.

Literatuurplein. ‏
Rein Mulder mooi dat het boek zoveel aandacht krijgt, ook van het Koninklijk Huis. En opgenomen in de KBcollectie dus voor eeuwig bewaard! een bedankje van Literatuur plein

Titel boek Rein Mulder 1927-2007: Amsterdamse jongens in oorlogstijd 1940-1945
Nabij Producties Nijkerk M.Roodbeen.

Compliment literatuurplein boek voor altijd vereeuwigd Koningshuis.
Ook is het boek op CD voor gehandicapten blinden en doven op CD uit slechtziende.
Gisteren Door Nabij Productie mail gehad. geweldig voor ouderen en veteranen.

Script Rein Mulder 1927-2007 na 70 jaar uit als pakkend boek.
Kinderen van Rein Mulder 2016 mei geven boek uit mei pakkend boek.

Bijdragen Marella Karpe

Eén reactie

  1. Rein Mulder, zoon van de schrijver, herinnert zich goed dat zijn vader rond 1990 een mooie map kocht bij Gebroeders Winter om zijn aantekeningen over zijn oorlogservaringen te bewaren. Hij was een stille, introverte man, moeilijk te benaderen over zijn persoonlijke ervaringen en het kostte hem slapeloze nachten om zijn herinneringen op te schrijven. Toch wilde hij zijn verhaal vast leggen, hij hoopte ook dat het eens uitgegeven zou worden , om zijn nabestaanden en anderen op het hart te drukken:waak voor rassenhaat, wees verdraagzaam !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *