Schilderijen » Boeken » De dodendraad

De dodendraad

Memoires Antoni Mulder 1980-1963.

Mijn Opa maakte twee oorlogen mee en werkte in de Grote oorlog bij De Dodendraad. Als Belasting ambtenaar en vol bewapend maakte hij vele belevenissen mee.
De Dodendraad liep van drielandenpunt tot Zeeland aan de kust op de Draad stond 2000 Volt en was 325 km lang Nederland was neutraal.
Maar de belevenissen zijn erg pakkend. Mijn Opa zag in de nacht wel licht flitsen dat betekende dat iemand aan de draad overleed.
Memoires pas in 2017 in boekvorm met als drijvende kracht Els Mulder mijn nicht alle kleinkinderen zijn trots op Opa Antoni Mulder 1890-1963.
Boek in Koninklijke bibliotheek opgenomen en literatuurplein en overal te koop historisch een waardevol boek en pakkend om te lezen. 
 

Na een aantal jaren in het leger gediend te hebben begon Antoni Mulder in 1916 aan zijn loopbaan als belastingambtenaar. Zijn eerste standplaatsen waren in Zeeland, aan de grens met België. Hij had daar te maken met de zogenaamde 'dodendraad', het hekwerk met 2000 volt dat moest voorkomen dat mensen de grens over gingen in de Eerste Wereldoorlog. In zijn memoires schrijft Antoni Mulder daar indrukwekkend over. Maar ook in zijn verdere carrière, waarin hij opklom van commies naar hoofd-verificateur, maakte hij vele bijzondere dingen mee op het gebied van smokkelhandel en belastingontduiking. Zijn verhalen daarover geven een prachtig inkijkje in het reilen en zeilen van de belastingdienst in de eerste helft van de vorige eeuw, waarbij het er vaak spannender aan toeging dan menigeen zou verwachten. Antoni Mulder maakte beide wereldoorlogen van dichtbij mee. Zijn levensverhaal laat heel mooi zien hoe het leven in de vorige eeuw veranderde, een tijd die ver weg lijkt maar slechts enkele generaties van ons verwijderd is.Els Mulder kreeg voor ons alle kleinkinderen, en ontving brief van Koninklijk huis. Boek ook opgenomen Koninklijke Bibliotheek.

* Foto’s copyrights Els Mulder boven Antoni Mulder en douane collega’s