Schilderijen » Rein Mulder » Dien Groothaar - De vliegende huisvrouw van Raalte

Dien Groothaar (De vliegende huisvrouw van Raalte)

Dien Groothaar leefde van 10-3-1927 tot 12-12-1993.

Zaterdag 02 Juni 2018 is er een uitgebreid artikel over mijn moeder Dien Groothaar (De Vliegende Huisvrouw) gepubliceerd in De Stentor.

26-4-2018 is het precies 100 jaar geleden dat Fanny Blankers-koen werd geboren atletieklegende van 20 ste eeuw. Ze vertelde het altijd met trots en haar zusters ook. Familie Groothaar was alom bekend in Raalte omdat het een grote familie was. 

Ik herdenk mijn moeder Dien Groothaar die getrouwd was met Rein Mulder (1927-2007) in mijn jeugd zijn ze gescheiden. Dien Groothaar woonde met grote familie op de Roggestraat 15. Haar vader Albert jan Groothaar en mijn oom Ab Groothaar waren schilders in Raalte en rond 1950 werden er dingen georganiseerd zoals hardloop wedstrijden voor de jongste vrouwen in het dorp. Dit had mede te maken met het succes van Fanny Blankers-koen. Van de familie verhalen weet ik dat ze altijd winnaar was, mijn moeder werd ook wel de vliegende huisvrouw genoemd. Het zelfde dus als Fanny. Dat was vroeger zo vrouwen runde het huishouden.

© Henk Seppen/Orange Pictures

Dit schilderij heb ik ter nagedachtenis aan mijn moeder Dien Groothaar geschilderd. 

© Henk Seppen/Orange Pictures

Als zoon Rein Mulder van Dien Groothaar denk ik nog vaak terug aan de Roggestraat te Raalte waar ik zelfs een periode heb gewoond en zelfs op school heb gezeten. Ik heb als Amsterdamse jongen zelfs in de jeugd van Raalte gevoetbald en zelfs op boeren kar gezeten met stoppelhane (oogst feest).

Dien Groothaar mijn wijlen moeder stierf voordat ze haar kleinkinderen kon zien dit heeft altijd pijn gedaan. Een stuk geschiedenis die ik nooit goed heb kunnen verwerken. Ik zal het nooit vergeten maar zal na dit stukje de deur achter mij dicht doen.

Voor het uitgebreide verhaal (met achtergronden) verwijs ik graag naar het artikel in De Stentor.

Bedankt voor het lezen van dit artikel,

Abstracte Kunstschilder Rein Mulder uit Hoofddorp.